09 juni 2022 

Hoe moet ik mijzelf belonen?

Sommige mensen blijven maar progressie boeken. Het lijkt vanzelf te gaan. Nadat ze het ene doel hebben behaald lijkt het alsof ze zo door walsen naar het volgende doel en het lijkt ze geen energie te kosten. Het is alsof ze geprogrammeerd zijn voor succes. Terwijl anderen met bloed, zweet en tranen ploeterend hun doel behalen en eenmaal behaald eerst even wat downtime nodig hebben voordat ze denken aan een nieuw doel. Als je op een duurzame manier doelen behaald die voor jouw belangrijk zijn en je op gepaste manier gepaste prestaties viert dan zul je zien dat de gans die de gouden eieren legt (jij) ook veel sneller weer eieren kan leggen omdat je de gans goed beloont.

Chantal wil graag beter leren spreken en presenteren. Ze heeft haar presentatie goed voorbereid, uren voor de spiegel en voor haar kat Max geoefend, haar powerpoint is verzorgd en ze is klaar voor de presentatie. De volgende dag geeft ze de presentatie en beseft ze aan het einde dat ze een onderdeel vergeten is. Ze krijgt positieve feedback, behalve van Henk; die vond het matig. Ze kan Henk zijn woorden niet uit haar hoofd halen en ze blijft denken aan hoe ze zo dom kon zijn dat ene belangrijke onderdeel te vergeten. Zonder dat Chantal het weet, conditioneert ze zichzelf om minder plezier te ervaren bij het presenteren. Haar brein leert dat aan het einde van een presentatie een hoop zelfkritiek en emotionele pijn wacht. Zoals eerder gezegd, wil je brein weg van pijn. Dat betekent dat je de beste presentatie ooit kan geven en je toch slecht kan voelen door jezelf nadien te bekritiseren. Onbewust koppel je de emotionele pijn van die kritiek aan het leuke van de presentatie waardoor je jezelf saboteert en geen presentaties meer zal willen geven. Wees daarom eens wat milder voor jezelf, wees lief. Zie wat er beter kan. Stop 10% van de tijd en focus in het identificeren van wat er fout is gegaan en steek 90% van de tijd in de oplossing.

Hoe goed ben jij in jezelf bekritiseren? Hoe goed ben jij in jezelf ophemelen?

Het is belangrijk dat je op een gepaste manier kleine en grote prestaties viert. Dan zal je zien dat je er zelf de vruchten van plukt.

KIJKEND NAAR MIJN DOELEN:

CTA: Hoe en wanneer kan ik mezelf belonen voor kleine en grote overwinningen?Reactie plaatsen

Meld je aan voor de gratis online Masterclass!